16 Şubat 2017 Perşembe

Küçük Ağa / Tarık Buğra Jetonya Kitap İncelemesi

tarık buğra küçük ağa
Sayfa Sayısı: 479
Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750501982

Benim Gözümden:

   Peşinen belirtmeliyim ki bu kitabın büyük değeri olduğu sugötürmez bir gerçek. Çünkü Milli Mücadele Dönemi’ne alışılagelenden farklı bakıyor. Genelde Kurtuluş Mücadelesi’ni üst rütbelerden, paşalardan okuduk. İşte farkı ve değeri burada: yani bu kitapta paşaların yanından halkın arasına iniyoruz; mücadele ve örgütlenmeye tabandan itibaren şahit oluyoruz...

    Yine kitabın emsallerinden diğer bir farkı da okuyuculara milli duygular pompalayıp onları boğmamasıdır.  Yani Tarık Buğra’nın da dediği gibi, bu kitap bir destan değildir, aksine fazlasıyla gerçekçi ve tarafsızdır. Çünkü yazar, işin kolayına kaçıp dönemin iki zıt kutbunu(kuvvacılar ve saray yanlıları) anlatmakla yetinmemiş; bu iki kutup arasında ikilemde kalan, kafası karışık Osmanlı tabanını da anlatmıştır. Evet “tarihimizin kafası en karışık insanları”, bu dönemde yaşamış insanlar için bu tanımlamayı yaparsak yanlış olmaz sanırım. Zaten kafaları nasıl karışık olmasın ki, yüzlerce yıldır hilafet sancağı altında cihat eden ve saraya sonsuz güven duyan bir halktan bahsediyoruz. İstanbul’a kesin bir bağlılık hisseden halk; diğer yandan çoğunun komşusu, yan köylüsü olan kuvvacıların söylediklerine kulak verdiğinde onları da mantıklı buluyor.  Bu durumda hangi tarafı seçecekler, kuvvacılardan yana olup direnişe katılacak ve hain damgası mı yiyecekler yoksa Saray’a bağlılıklarını devam mı ettireceklerdir? Bu ikilem yüzünden Osmanlı halkı büyük kitleler halinde tereddüte düşüyor. Yazar bu konuda hayranlık uyandıracak bir objektiflikle dönem toplumunun tahlilini yapıyor.

tarık buğra kitap incelemesi   Yıllardır aynı topraklarda yaşadıkları Rumların tutumu ne olacaktır? Peki saray yanlıları ile kuvvacıları sosyolojik olarak ayıran bir çizgi var mıydı? Onlar neredeyse birbirinin aynı insanlar değil miydi? 

     Küçük Ağa karakteri girince kitap daha hızlı ilerlemeye başlıyor. Ayrıca İstanbullu Hoca’nın Milli Mücadele ve İstanbul ile ilgili iç hesaplaşmaları, zafer ve sonrasına ilişkin sağduyulu öngörüleri kesinlikle okunmaya değer. Aslında yukarıda uzun uzun anlattığım ikilemi, kitabı okurken Küçük Ağa ve İstanbullu Hoca karakterlerine şahit olunca çok net anlayacaksınız. Bu konuya daha fazla değinip içeriği buralara sermek istemiyorum.

     Ve tabii ki Milli Mücadele Dönemi’nden bahsederken bugün bile tarihçileri ikiye ayıran Çerkez Ethem’e değinmemek yanlış olur. Yazar, Çerkez Ethem’i  bu kitapta canlandırıyor ve onu kelimelerle zihin sarayımıza sunuyor. Çerkez Ethem’in kendini savunmasına da şahit oluyoruz.

   Okuyanların genelde şikayet ettiği gibi dili biraz ağır, yani okuması zor. Ben de zorlandım, sık sık TDK sitesini ziyaret etmek durumunda kaldım. Bağlamak gerekirse: Çabuk sıkılan biri değilseniz, tarihe ilgi duyuyorsanız, dönem kitaplarını seviyorsanız  ve okumak için bir destan aramıyorsanız  bu kitabı sevebilirsiniz. Ancak bu özelliklere sahip değilseniz siz de yarım bırakanlardan olabilirsiniz. İlgi duyduğum bir konu olduğu için ben kitabı sevdim.

Keyifli Okumalar…

----------------------------------------------------------
Goodreads Puanı: 3.78 / 5.00

jetonya puanlama sistemi
Jetonya Puanı: 3.70 / 5.00
----------------------------------------------------------

Kitaptan Dikkat Çeken Alıntılar:
İyi yetişmemiş insanların ülkesinde düzen bir bozuldu mu; mağara devri, taş devri hortluyor. Bu bütün tarih boyunca böyle olmuş, böylece de gidecek.
Bir millet mezarının kıyısında boğuşuyor, yeniden hayata katılmak için dişini tırnağına takıyordu. Fakat zor olan zaferdi, zaferden sonrasıydı. Başlangıç bu günler değildi, başlangıç zafer denilen şey olacaktı. Başlangıç yani Türkiye'nin hayatıyla ilgili asıl savaşın başlangıcı... Bu savaş zaferden sonra başlayacak; iyilerle kötüler, mideciler ve budalalarla vatanseverler arasında geçecekti.
Gelen nedir? Zafer veya diyeti imkansız yeniliş mi? Bunu tarih her nesle bar bar bağıracak ama hiçbir nesil bu geceki nal seslerini ve kahkahaların sahiplerini bilemeyecekti.  

Bu Yazımı Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder